Jak často byste si měli mýt vlasy?

10. října 2022

Správná četnost mytí vlasů bývá často předmětem různých debat. Je lepší si mýt vlasy každý den? Nebo až ve chvíli, kdy jsou opravdu mastné? V tomto článku se podrobně zaměříme na to, jak zvolit správnou péči přesně pro vás. Ve skutečnosti totiž neexistuje žádná univerzální rada pro všechny.

Liší se nějak mytí vlasů u žen a mužů?

Možná vás zajímá, jak často by si měli mýt vlasy muži a zda se v tomto ohledu nějak liší od žen. Jednoduchá odpověď bohužel neexistuje a rozhodně není pravda, že by si muži měli mýt vlasy méně často než ženy.

Ve skutečnosti totiž vše záleží na tom, jaký typ vlasů máte a jakým činnostem se během dne věnujete. Pokud například sportujete nebo se pohybujete v prašném prostředí, budou vaše vlasy vyžadovat častější mytí, než když zůstáváte celý den doma nebo v kanceláři.

Jak často byste si měli mýt vlasy v závislosti na jejich typu

Při stanovení správné četnosti mytí se řiďte podle základních potřeb jednotlivých typů. Následující doporučení jsou samozřejmě poněkud zobecněná – vždy se rozhodujte podle aktuálních vnějších okolností. Pokud třeba strávíte večer u táboráku nebo jste si na vlasy nanesli hodně laku, je moudré s mytím příliš neotálet.

Jemné vlasy

V případě jemných a choulostivých vlasů se doporučuje mytí každý druhý den, aby se zabránilo usazování mastnoty a nečistot. Příliš velký nános totiž může způsobit, že vlasy na pohled působí ještě jemnější a řidší a také že se více lámou.

Normální až silné vlasy

Tento typ vlasů zpravidla snese méně časté mytí než jemné vlasy, optimálně dvakrát do týdne. Šampon vybírejte podle toho, zda máte suché nebo mastné vlasy.

Nepoddajné až hrubé vlasy

Hrubé a nepoddajné vlasy obvykle potřebují značné množství kožního mazu, aby vypadaly dobře a udržely si hebký vzhled. Proto je nemusíte mýt příliš často, bohatě stačí jednou týdně.

Kudrnaté vlasy

Jak na mytí kudrnatých vlasů? Vše záleží na tom, zda jsou jemné, normální nebo spíše hrubší. Správná četnost jejich mytí se pak opět odvíjí od toho, jaký typ vlasů máte.

Prodlužované vlasy

Pokud jste si nechali své vlasy prodloužit, dříve či později budete muset vyřešit vhodné mytí napletených vlasových pásků. V každém případě platí, že byste si je neměli mýt minimálně 48 až 72 hodin po aplikaci. Poté zpravidla stačí ošetření šamponem dvakrát týdně. Při masírování pokožky hlavy a vlasů buďte opatrní, abyste neporušili spoje vlasových pásků.

Co způsobí příliš časté nebo naopak nedostatečné mytí vlasů?

Příliš časté mytí zbavuje vlasy přirozeného ochranného filmu. V důsledku toho se vlasy mohou zbytečně vysušovat a být náchylnější k lámání.

Pokud si naopak nebudete mýt vlasy dostatečně často, nahromadí se na pokožce hlavy velké množství kožního mazu a nečistot. To vede k ucpávání vlasových folikul, což může způsobit lupy a obecně také podráždění pokožky.

Suchý šampon: ano nebo ne?

Možná vás napadlo, že interval mezi jednotlivými mytími by se dal prodloužit pomocí suchého šamponu. Buďte s ním však opatrní. Tento přípravek by měl sloužit pouze jako poslední záchrana v nouzových situacích. Jeho časté používání totiž může vašim vlasům a pokožce hlavy spíše uškodit.

Látky obsažené v suchých šamponech sice dokáží účinně bojovat s mastnotou, zároveň však ucpávají póry. Pokožka hlavy tak nemůže dýchat a tvoří se lupy. Vlasy navíc ztrácejí svůj lesk a celkovou vitalitu. Když už suchý šampon použijete, doporučuje se vlasy co nejdříve poté umýt standardně „namokro“ a odstranit tak z hlavy zbytky přípravku.

Zkrátka a dobře byste si měli vlasy mýt takovým způsobem, který jim zajistí krásný a zdravý vzhled. Mějte na paměti, že vhodná četnost mytí vlasů je individuální a závisí nejen na typu vlasů, ale také na vnějších okolnostech včetně míry pocení, stavu okolního prostředí či množství používaných stylingových přípravků.

Zdroje: