Jak si poradit se suchou a šupinatou pokožku hlavy?

6. srpna 2022

Přestože mají lupy a suchá pokožka hlavy podobné příznaky, nejedná se o stejný problém. Šupinatá pokožka nemusí nutně znamenat, že trpíte lupy. V takových případech pak suchá pokožka hlavy vyžaduje i jinou péči. Poradíme vám, jak účinně pečovat o svědivou a šupinatou pokožku hlavy.

Jak poznat, že máte suchou pokožku hlavy?

Jak rozlišit, kdy se jedná o suchou a šupinatou pokožku hlavy a kdy o lupy? Typickými projevy suché pokožky jsou nepříjemné podráždění a často také svědění. Někdy je tak intenzivní, že se postižený začne drbat a může si dokonce přivodit na kůži otevřené rány a zánět.

Lidé trpící suchou, šupinatou pokožkou hlavy velmi často mívají i suché vlasy a vysušenou kůži na jiných částech těla. Na pokožce hlavy se mohou objevovat částečky odumřelé kůže. V případě suché pokožky hlavy mají formu drobných bílých šupinek ve vlasech; lupy jsou naproti tomu větší a mastné.

Co způsobuje suchou, svědivou a šupinatou pokožku hlavy?

Loupající se pokožku hlavy mohou zapříčinit různé interní i externí faktory. Interní faktory zahrnují kožní nemoci jako atopickou dermatitidu či lupénku a dále také fyzický nebo emocionální stres, hormonální změny, genetické faktory a věk. Obecně platí, že s přibývajícím věkem se vysušenost pokožky zhoršuje.

Externí faktory mohou také vést k vysušené pokožce. Mezi ty nejčastější patří teplotní změny, špatná životospráva, nevhodně zvolené vlasové přípravky, užívání určitých léků či znečištěné prostředí.

Na suché pokožce hlavy se mohou tvořit mikrozáněty

Přestože suchá pokožka hlavy není sama o sobě závažným problémem, je důležité začít ji řešit co nejdříve. Jakmile totiž kůže ztratí svůj přirozený obsah vody, její ochranná vrstva se stává náchylnější k poškození. Do kůže mohou snadněji pronikat škodlivé látky a alergeny, což následně vede k mikrozánětům a jejich projevům – zarudnutí, podráždění a intenzivnímu svědění. Mikrozáněty na pokožce hlavy jsou navíc častou příčinou problémů s vlasy, včetně lupů a vypadávání.

Jak na suchou, svědivou a šupinatou pokožku hlavy?

Pokud vás také trápí suchá a svědivá pokožka hlavy, pravděpodobně hledáte způsoby, jak se tohoto otravného problému zbavit. Máme pro vás hned několik odborných tipů, jak si můžete od nepříjemných příznaků suché kůže ulevit.

Jak si poradit se suchou a šupinatou pokožku hlavy?

Dopřejte své pokožce hlavy správnou každodenní péči 

Základem péče o vlasy i pokožku hlavy je používání správných vlasových přípravků a správného postupu při mytí vlasů, což se velmi často podceňuje. Při výběru šamponu se vyhněte přípravkům plným chemie, které mohou způsobit podráždění, a sáhněte raději po šamponech určených speciálně pro šupinatou a svědivou pokožku hlavy. Například přípravek Nizoral Expert šampon pro kadodenní péči obsahuje inovativní zvlhčující látky, které pokožku hlavy hydratují, a také další složky poskytující úlevu od svědění. Po umytí šamponem můžete vlasy ošetřit hydratačním kondicionérem nebo maskou.

Myjte si vlasy správně  

Při mytí vlasů vždy používejte vlažnou vodu. Vlasy myjte pouze v případě, že je to opravdu třeba. Příliš časté mytí totiž může pokožku hlavy ještě více vysušovat. V případě nedostatečného mytí naopak může dojít k nahromadění příliš silné vrstvy kožního mazu, která brání v přirozeném odlučování odumřelých kožních buněk a může způsobovat svědění.

Jak si poradit se suchou a šupinatou pokožku hlavy?

Hydratace pro pokožku hlavy

Stejně jako se prodává hydratační kosmetika pro suchou pleť, existují také hydratační přípravky určené speciálně pro suchou pokožku hlavy, které jí přinášejí zklidnění a regeneraci.

Vlasová tonika pro ošetření suché a šupinaté pokožky hlavy

Efektivními pomocníky pro ošetření suché, svědivé a podrážděné pokožky hlavy jsou také vlasová tonika. Při jejich výběru opět upřednostněte přípravky, které jsou určené speciálně pro péči o suchou a šupinatou pokožku hlavy, jako například tonikum Nizoral Care Scalp Tonic s přírodními extrakty z kaktusu a magnolie. Tonika lze nanášet na suché i mokré vlasy.

Pomůže i vhodně upravená strava

Ke zdravým vlasům a pokožce hlavy může přispět také vyvážená strava, zdravý životní styl a pravidelné doplňování tekutin. Pro vlasy jsou důležité i vitamíny a minerály, zejména selen, zinek, křemík, železo a vitamíny B, které získáte třeba z ryb, luštěnin, mléčných výrobků a červeného masa.

Kdy se obrátit na odborníka?

Pokud vás trápí velmi intenzivní svědění pokožky hlavy, loupání a zarudnutí, vyhledejte pomoc u dermatologa. Tyto příznaky totiž nemusí ukazovat jen na suchou pokožku hlavy, ale také na různá kožní onemocnění včetně atopického ekzému, lupénky, seboroické dermatitidy nebo mykotické či bakteriální infekce.

Zdroje: