Lupy a stres – Tipy pro lepší zvládání stresu

18. dubna 2022

Lupy a stres – Tipy pro lepší zvládání stresu

Moderní život s sebou přináší celou řadu nároků a někdy se nám může zdát, že ubíhá v opravdu překotném tempu. Pracovní závazky a finanční odpovědnost nás občas dokáží zcela ochromit – naše každodenní výzvy navíc ještě umocnila pandemická hrozba. Změny v hladině stresu mohou pak vést i ke změnám v celkovém zdraví pokožky hlavy. V tomto článku se zaměříme na spojitost mezi stresem a lupy a také vám nabídneme praktické tipy, jak si udržet vnitřní klid.

Spojitost mezi stresem a lupy

Lupy patří k celkem běžným problémům – postihují asi 50 % populace. Jejich primární příčinou je kvasinka zvaná Malassezia, která se přirozeně vyskytuje na naší pokožce hlavy. Stres samotný lupy vyvolat nedokáže, ale podle výzkumů může u některých lidí zhoršit příznaky nebo způsobit jejich opětovný výskyt. Vysoká hladina stresu totiž oslabuje imunitní systém a vytváří tak prostředí, kde se houbě malassezia velmi daří. Navíc existuje spojitost mezi stresovým hormonem kortizolem a zvýšenou produkcí kožního mazu. Právě tím se malassezia živí, a při jeho zvýšené produkci se může lépe množit.

Tipy pro zvládání stresu

Aktuální hladinu stresu ovlivňuje celá řada faktorů a není vždy v našich silách je z našeho života zcela eliminovat. Existují však techniky, které nám pomohou stres lépe zvládat a přispějí tak k lepší tělesné i emocionální pohodě:

1. Cvičení

Odborníci věří, že fyzická aktivita může přispívat ke snížení celkové hladiny stresu, zlepšení nálady a zmírnění pociťovaného napětí. Cvičení umí odpoutat naši pozornost od úvah a starostí, protože se místo toho musíme soustředit na pohyby svého těla. Také související fyziologické procesy přispívají k navození pocitu pohody díky zvýšení průtoku krve a uvolnění endorfinů do mozku.

Nemusíte být zapálený fanoušek do sportu – stačí najít aktivitu, která vás bude bavit, přiměje vás k pohybu a umožní vám tak zvládat pocity stresu. K lepšímu rozpoložení vám pomůže třeba fotbal s přáteli v parku, pravidelné procházky nebo protahování v pohodlí domova.

2. Meditace

Umění meditace se zrodilo v Asii a do západních zemí se dostalo s nástupem globálního cestování a komunikace. Jak nám ale pomůže se stresem? Prostřednictvím meditace lze dosáhnout stavu hlubokého uvolnění. Při meditování je totiž třeba oprostit své vědomí od rušivých myšlenek, a právě takové myšlenky mohou patřit ke spouštěčům stresu. Postupem času by tento proces měl vést k lepší tělesné i emocionální pohodě.

Jak s meditací začít? Díky nárůstu její popularity v uplynulých letech existuje mnoho informačních zdrojů určených přímo pro začátečníky. Můžete vyzkoušet aplikaci, jako je například Headspace či Calm, nebo začít vyhledáním bezplatných videí na YouTube.

3. Spánek

S příchodem práce z domova nebo na dálku a také omezení dopadajících na náš životní styl jste možná zaznamenali změny ve svých spánkových návycích. Dopřáváte si při práci z domova možnost odložit ráno zvonění budíku? Máte díky pozdějšímu vstávání více energie ve večerních hodinách, což vám umožňuje sledovat váš oblíbený seriál? Tyto změny mohou ovlivnit kvalitu spánku, která zase souvisí s hladinou stresu.

Dodržování kvalitního spánkového režimu může přispívat k uklidnění a regeneraci těla, ale přináší i další výhody včetně lepšího soustředění a rozhodování. Obecně platí, že odpočaté tělo dokáže lépe zvládat stres.

Jak dát spánek zase do pořádku? Můžete zkusit omezit množství modrého světla, které na vás působí ve večerních hodinách, a zároveň zvýšit vystavení přirozenému rannímu světlu. Stejně tak je dobré vyhýbat se v pozdním odpoledni a večer nápojům obsahujícím kofein. K lepšímu spánku vám pomůže i dodržování stejné doby usínání a vstávání, každý den.

4. Mluvení

My lidé jsme společenští tvorové. Podle vědeckých poznatků závisí naše přežití a prosperita na schopnosti spolupracovat. Není tedy překvapivé, že ke zmírnění pocitů stresu může přispět i prosté popovídání si s někým. Již po staletí lidé věří, že když své problémy formulují do slov, uleví se jim a pomůže to i jejich imunitnímu systému.

Můžete si třeba na chvilku virtuálně popovídat s blízkým kolegou nad něčím dobrým k pití nebo zavolat kamarádovi či příbuznému a probrat s nimi, co vás tíží.

Pokud máte jakékoli obavy ohledně své emocionální pohody a hladiny stresu, doporučujeme také zvážit konzultaci se zdravotnickým odborníkem, který vám pomůže a poradí.

5. Příroda

Pobyt v přírodě také patří mezi možné způsoby, jak odbourávat stres a podporovat pozitivní emoce. Mezi jeho potenciální přínosy pro naše tělo patří i snížení krevního tlaku, srdečního tepu a celkového napětí. Výsledky výzkumu z roku 2020 uvádějí, že stačí pouhých 10 minut strávených v přírodě, aby se tyto pozitivní dopady začaly projevovat. Příroda také podle všeho působí regenerativně a může v nás opět vyvolat zájem o naše osobní cíle a plány.

Nevíte, kam vyrazit? Zkuste se poohlédnout v místních online skupinách, kde lidé sdílejí nové pěší trasy nebo fotografie pěkných míst, která stojí za návštěvu. Pokud žijete v domě se zahradou, využijte ji k relaxaci.

Jak na lupy

Přidání relaxačních technik do vašeho každodenního programu vám pomůže lépe zvládat potíže s lupy, protože může snížit pravděpodobnost propuknutí jejich příznaků v důsledku stresu. Pokud však již projevy lupů pociťujete, je vhodné také vyhledat správnou léčbu. Léčivý šampon, jako je například Nizoral, můžete snadno používat v pohodlí domova jako součást pravidelné péče o vlasy – podrobnější informace naleznete zde.

 

Už jste na lupy vyzkoušeli úplně všechno? Nizoral je klinicky ověřený přípravek na lupy, který řeší jejich příčiny i projevy. Podrobnější informace naleznete zde.