Jak se rychle a účinně zbavit lupů

17. srpna 2022

Zaujal vás nadpis tohoto článku? Pak nejspíš patříte mezi 50 % populace, které trápí potíže s lupy. Každý den řešíte, co si obléci, aby na vašich ramenou nebyly vidět bílé šupinky, bojíte se česat, aby na vás neulpěl viditelný bílý poprašek, shromažďujete informace, jak odstranit lupy, ale problém stále přetrvává…

V tomto článku jsme pro vás sepsali několik vyzkoušených a osvědčených rad, jak se lupů nejlépe zbavit.

Co způsobuje lupy

Tvorbu lupů způsobuje zánět, který se projevuje přítomností drobných šupinek ve vlasech a také svěděním. Příčin může být celá řada, a vy byste proto měli začít určením té své. Zpravidla to bývá komplexnější problém a často souvisí s vaším celkovým zdravotním stavem.

Mezi možné příčiny lupů se řadí hormonální změny, nevhodné vlasové přípravky, nedostatečné opláchnutí přípravku během mytí vlasů nebo třeba fénování příliš horkým vzduchem. Zvýšenou tvorbu lupů může způsobit také oslabená imunita nebo stres. Často bývají viníkem i mykotické infekce vyvolané například nevhodnou stravou. V neposlední řadě patří k běžným příčinám lupů také nadměrná konzumace alkoholu a kouření.

Jak zastavit tvorbu lupů? Nejprve je třeba změnit životní styl 

Většina lidí si přeje vyřešit tento problém rychle a bez čekání. Jako první věc je napadne vypravit se do drogerie a zakoupit šampon proti lupům. Jenže v tomto případě je nutná trpělivost, protože viditelné výsledky se nedostaví dříve než po dvou měsících. Pokud však zároveň neupravíte svůj životný styl, potíže se mohou vrátit.

Měli byste se také zamyslet nad svým jídelníčkem. Pokud obsahuje hodně cukru, v podstatě si tím kvasinky vykrmujete. Místo bílého chleba zkuste celozrnné pečivo, jezte více zeleniny, luštěnin, ryb a obecně potravin, které vám dodají dostatečné množství zinku, selenu a vitamínu B.

Zařaďte do svého každodenního programu nějakou fyzickou aktivitu a procházky. Naší pokožce i celkové psychické pohodě totiž pobyt na slunci velmi prospívá.

Zeptejte se ve své lékárně na přípravky Nizoral pro péči o pokožku hlavy 

Pokud se vám nedaří vyřešit své potíže vlastními silami, vyrazte do lékárny, kde si můžete pořídit účinnější prostředky pro léčbu lupů. Šampon Nizoral s účinnou látkou ketokonazol, léčí mykotické kožní infekce a pomáhá jim předcházet. Poskytne vám okamžitou úlevu od svědění a viditelně vás zbaví lupů.

K úspěšné léčbě je třeba také trpělivost, správné používání přípravků a jejich oplachování čistou vodou. Četnost používání šamponu záleží na tom, jaký typ infekce máte a zda potřebujete lupy vyléčit, nebo předcházet jejich návratu. V případě seboroické dermatitidy se šampon používá dvakrát týdně po dobu 2–4 týdnů. Šampon Nizoral Expert lze navíc využívat pro každodenní mytí, kdy dokáže jemně a účinně předcházet svědění i šupinatění pokožky hlavy a dodává jí potřebnou hydrataci.

Co je ketokonazol? 

Šampon Nizoral obsahuje aktivní látku ketokonazol, díky které účinně zmírňuje viditelné projevy lupů, jako je například odlupování šupinek kůže, a zároveň ulevuje od svědění a podráždění pokožky hlavy a předchází opětovnému výskytu lupů.

 

Ketokonazol je antimykotikum používané k léčbě lupů a seboroické dermatitidy na pokožce hlavy – v současnosti představuje nejčastěji předepisovanou složku v přípravcích proti lupům.

 

Ketokonazol ničí kvasinku, která tvorbu lupů způsobuje, a tím léčí jejich základní příčinu. Navíc pomáhá chránit pokožku vaší hlavy před dalším výskytem lupů díky tomu, že se dokáže pevně navázat na bílkoviny přirozeně obsažené ve vašich vlasech.

 

Nizoral s ketokonazolem poskytuje okamžitou úlevu od všech příznaků doprovázejících lupy, jako je například svědivá a podrážděná pokožka hlavy a odlupující se kůže.

Kdy se obrátit na dermatologa

Pokud vám žádné z uvedených tipů nepomohly, problém je zřejmě závažnější a měli byste se poradit s dermatologem. Mohlo by se jednat o těžkou formu seboroické dermatitidy.

Zdroje: