Mimořádně závažné formy lupů mohou mít několik příčin

22. dubna 2022

Lupy, které dobře zná každý druhý z nás, představují viditelný a tudíž nepříjemný problém. V případě mírnější formy se jich dokážeme zbavit vlastními silami s pomocí vhodných vlasových přípravků, úpravy jídelníčku a změny životního stylu. Jak ale postupovat, když jsou šupinky lupů značně rozměrné, je jich opravdu hodně, způsobují permanentní svědění a celkově jsou společensky neúnosné?

Jak lupy ve vlasech vznikají?

Lupy na pokožce hlavy i jinde (v obočí nebo na hrudníku) mohou vznikat v důsledku dvou hlavních příčin. Pokud zpozorujete šupinky nebo stroupky na pokožce hlavy, je důležité nejprve určit, zda se jedná o suchý nebo mastný typ. Poznáte to podle jejich vzhledu. Jakmile stanovíte příčinu problému, můžete jej účinněji léčit.

Suché lupy

Suché lupy se často objevují u lidí se suchou pokožkou hlavy. Jedná se o nejčastější typ lupů a jsou spíše řidší, suché a bělavé. Vypadají jako bílý prášek a neulpívají na pokožce hlavy – proto často padají na oblečení a na ramena.

Mastné lupy – příznak seboroické dermatitidy

Seboroická dermatitida se naproti tomu vyznačuje většími mastnými šupinkami, které ulpívají na pokožce hlavy i ve vlasech. Možných příčin seborey může být celá řada, jak ukazuje následující seznam:

  • genetické sklony
  • hormonální nerovnováha
  • stres a únava
  • neurologické poruchy
  • potíže trávicího traktu
  • klimatické změny
  • znečištění ovzduší
  • nedostatek vitamínu B
  • osídlení pokožky hlavy lipofilní kvasinkou Malassezia

Léčba mimořádně závažné formy lupů

Velké šupinky lupů na pokožce hlavy mohou souviset se dvěma častými onemocněními: vážnější formou seboroické dermatitidy, nebo lupénkou.

  1. V případě seboroické dermatitidy tyto šupinky způsobuje houba kvasinkového typu zvaná Malassezia.
  2. Lupénku nevyvolává přemnožení houbových organismů; je to onemocnění související s genetickými predispozicemi, které se projeví v důsledku specifických vnějších okolností.

Seboroická dermatitida

Pokožka hlavy se za normálních okolností celá obnoví za 21 dní. V některých případech však cyklus regenerace buněk trvá pouze pět až sedm dní. Tyto zrychlené cykly způsobuje seboroická dermatitida na pokožce hlavy, kterou často ještě zhoršuje přemnožení houbového organismu Malassezia furfur. Kůže na hlavě pak může být podrážděná, svědivá a plná odumřelých kožních buněk.

Léčba seboroické dermatitidy si vyžaduje trpělivost a čas. S velkou pravděpodobností bude nutné ji provádět opakovaně, protože existuje riziko recidivy. V případě vážné formy lupů se jako léčba doporučují léčivé antimykotické šampony z lékárny.

Ketokonazol by se měl nasadit v době, kdy se formuje větší množství velkých a úporných šupinek lupů, protože pomůže s jejich odlupováním. Antimykotické látky dokáží s kvasinkou Malassezia účinně bojovat a zmírnit tak tvorbu lupů i svědění. K regulaci nadměrné aktivity mazových žláz se doporučuje šampon s ketokonazolem.

Na seboreu zkuste Nizoral – léčivý šampon z lékárny

Vzhledem k chronické povaze tohoto onemocnění a jeho tendenci k recidivě je léčba seborey vždy dlouhodobá a každý pacient potřebuje individuální plán každodenní péče o pokožku hlavy. Volba konkrétního šamponu nebo jiného přípravku závisí především na intenzitě potíží. V lékárnách se prodává mnoho šamponů na seboreu s různými aktivními látkami nebo jejich kombinacemi, ovšem jen některé z nich jsou registrované jako léčivé přípravky, např. Nizoral.

Léčebný šampon Nizoral s ketokonazolem je jedničkou mezi léčivými přípravky na lupy v Evropě. Zpravidla se doporučuje začít jej používat 2krát týdně po dobu až 4 týdnů. Napěněný přípravek je třeba důkladně vetřít do namočených vlasů, nechat působit na pokožku hlavy 3–5 minut a poté opláchnout vodou. Pokud šampon viditelně zafunguje, pokračuje se v jeho používání jednou za týden nebo za 14 dní jako prevence. Důležité je také používat šampon Nizoral Expert pro běžné mytí mezi jednotlivými léčebnými kůrami, aby se lupy udržely pod kontrolou.

V případě lupénky se obraťte na dermatologa

Ještě závažnějším problémem je lupénka, která už vyžaduje odbornou léčbu. Projevuje se typicky v podobě vystouplých, jasně ohraničených ložisek, zejména na okraji pokožky hlavy. Jsou kulatá nebo oválná, zarudlá a pokrytá šupinkami. Tyto šupinky mají různou velikost a mohou se vyskytovat po celé pokožce hlavy. Jsou bílé, suché a obzvláště lepivé. Často je doprovází intenzivní svědění.

Ke vzniku lupénky mohou přispět genetické predispozice, stres, některé infekce a také užívání určitých léků. Základem její léčby jsou obvykle léčivé přípravky na předpis, volené dle individuálních potřeb.

Zdroje: