Lupy: má na jejich tvorbu vliv roční období?

18. července 2020

Počasí změnit nedokážeme, můžeme se pouze přizpůsobit, což platí pro letní období i pro zimu. Jak ale tyto okolnosti ovlivňují pokožku hlavy?

Hurá, léto je tu!

Léto nejsou jen pláže, zmrzlina a žabky. Dermatologové nám již léta doporučují vyhýbat se nepřiměřenému pobytu na slunci a používat vhodnou ochranu před slunečním zářením, a to nejen opalovací spreje nebo krémy s ochranným faktorem. Přílišnému vystavení ultrafialovému záření lze snadno zabránit i tím, že nebudeme chodit na polední sluníčko. Stejně tak se můžeme chránit výběrem správného oblečení.

V každém případě je nutné přidat vhodnou pokrývku hlavy. Měla by být vzdušná, aby se pod ní hlava nepřehřívala, a zároveň by měla propustit co možná nejméně slunečního záření. Jedině tak můžeme chránit citlivou pokožku hlavy před škodlivými vlivy slunce, a neplatí to jen pro děti. Neměli bychom také zapomínat pokrývku hlavy odložit, když jsme ve stínu, aby se pokožka hlavy mohla ochladit. Přílišné pocení totiž může vést k podráždění pokožky hlavy. To samé ale platí i pro příliš časté mytí vlasů kvůli pocení. Poškozená pokožka hlavy je náchylnější k nemocem, například závažnému přemnožení Malassezia furfur, houby podobné kvasinkám způsobující tvorbu lupů.

… ne, dokonce i v zimě, když sněží.

Zima je tu. Je chladno, fouká vítr. Ve vnitřních prostorách se topí na plné obrátky, abychom měli pohodlí a teplo. Když ale musíme ven do vlezlé zimy, existuje pouze jedno správné rozhodnutí: nasadit si čepici. Ano, takhle se cítíme dobře i venku.

Tak moment. Opravdu se cítíme dobře? I pokožka naší hlavy? Ve skutečnosti dostává v zimě opravdu zabrat. Kvůli vytápění bývá v místnostech suchý vzduch, který vysušuje naše nosní sliznice a způsobuje nepříjemné nachlazení. Především však trpí pokožka hlavy, jejíž vysušení může vést k podráždění. Když jsme venku, hlava se nám pod čepicí zahřívá a pokožka se začne potit. Pot následně její podráždění ještě zhoršuje.

Podrážděná pokožka mívá větší sklon k tvorbě lupů, protože je poškozená a náchylnější k onemocnění. Například se na ní může snadněji přemnožit Malassezia furfur, houba podobná kvasinkám způsobující tvorbu lupů.

Správná péče v létě i v zimě

V letním i zimním období je důležité o pokožku hlavy správně pečovat. Aby zůstala zdravá, potřebuje dostatek hydratace, která zabraňuje vysušování, a udržuje tak přirozenou ochrannou vrstvu. Co se týká vlasové péče, tak bychom se měli vždy snažit pokožku dostatečně hydratovat, ale současně bránit zvýšené produkci a hromadění mazu následkem příliš častého mytí.

Nadměrné používání přípravků vlasové péče pokožku dráždí. Některé ucpávají póry, což vede k hromadění kožního mazu na povrchu pokožky. Tím se vytváří ideální prostředí pro růst houby podobné kvasinkám, která způsobuje lupy.