Svědivá pokožka hlavy a lupy. Musejí spolu vždy souviset?

15. července 2022

Určitě s námi budete souhlasit, že velmi svědivá pokožka hlavy, která nás neustále nutí se drbat, není nic příjemného. Jakmile se na tomto místě svědění objeví, řada z nás automaticky předpokládá, že jej způsobují lupy. Jsou však lupy skutečně vždy příčinou svědivé pokožky hlavy? A jak se vypořádat s nepříjemným podrážděním?

Svědivá pokožka hlavy a lupy. Musejí spolu vždy souviset?

Svědivá pokožka hlavy: možné příčiny a důsledky

Svědivou pokožku hlavy často doprovází šupinatá a suchá kůže a také zarudnutí. Svědění bývá samozřejmě velmi nepříjemné, a proto je důležité najít co nejdříve příčinu a neprodleně problém řešit. Pokud by se podráždění zhoršovalo, může dojít k poškození vlasů a jejich nadměrnému vypadávání.

Jaké jsou nejčastější příčiny svědění pokožky hlavy?

Na otázku, proč vás tak svědí pokožka hlavy, bohužel neexistuje jasná odpověď. Důvodů totiž může být hned několik. Mezi nejčastější příčiny patří lupy, lupénka, seboroická dermatitida, dehydratovaná pokožka, alergické reakce vyvolané barvou na vlasy, příliš časté mytí vlasů nebo používání příliš horké vody a také nevhodně zvolené vlasové přípravky. Kromě toho mohou svědění pokožky hlavy způsobovat také vši, dermatofytóza, nadměrný stres či tvrdá voda.

Souvisí svědivá pokožky hlavy vždy s lupy?

Jak jsme již naznačili, jednou z možných příčin svědivé pokožky hlavy – a zároveň tou nejčastější – jsou lupy. Proč vznikají? Často je způsobí přemnožení houby kvasinkového typu zvané Malassezia v důsledku nadměrné produkce kožního mazu, případně může jít o náchylnost daného jedince ke kožním zánětům.

Jak si poradit se svědivou pokožkou hlavy

Nyní vás určitě zajímá, jak se můžete svědění na pokožce hlavy zbavit. Nejprve je třeba odhalit základní příčinu, protože různé příčiny si vyžadují různá řešení. Zatímco v některých případech stačí zvolit vhodný vlasový přípravek, jindy je třeba k problému přistupovat jinak. Pokud se například jedná o alergickou reakci, svědění kůže pomohou zastavit antihistaminika. Pokud svědění vyvolal parazit čili vši, je nutné sáhnout po speciálním přípravku proti vším.

Pomůže šampon a další přípravky určené pro svědivou pokožku hlavy?

Pokud svědění na pokožce hlavy zapříčinila přemnožená kvasinka Malassezia, účinným řešením může být šampon pro svědivou pokožku obsahující složky, které tomuto přemnožení brání. V případě svědění způsobeného vysušenou pokožkou může také pomoci správně zvolený šampon – sáhněte po přípravku určeném speciálně pro suchou a svědivou pokožku hlavy. Kromě toho lze k ošetření použít i tonikum, které čistí a hydratuje vlasy i pokožku.

Od svědění může ulevit také vhodná strava

Pokud svědění hlavy vyvolala bakteriální nebo mykotická infekce, zkuste do jídelníčku zařadit potraviny s antimykotickými účinky. Skvěle se podle všeho osvědčil jablečný ocet, který má výrazné protizánětlivé a detoxikační vlastnosti. Stačí přidat trochu tohoto octa do sklenice vody a vypít.

Jak předcházet svědivé pokožce hlavy

Existuje způsob, jak předcházet svědění na pokožce hlavy? Podle odborníků je klíčové dodržovat důslednou osobní hygienu, což zahrnuje nejen správné a pravidelné mytí vlasů, ale také péči o hřebeny. V rámci prevence infekcí a onemocnění by se totiž měly pravidelně čistit také hřebeny a kartáče. Zároveň platí, že byste svůj kartáč neměli nikomu půjčovat.

Svědivou pokožku hlavy může vyvolat řada příčin. Jednou z nejčastějších jsou lupy, které dokáží postiženého pořádně potrápit. Pokud i vy bojujete se svědivou pokožkou hlavy a lupy, nezoufejte. I tento problém má řešení – speciální vlasové přípravky určené právě pro tyto nepříjemné příznaky. Ulevit vám od nich může třeba šampon Nizoral Expert šampon pro každodenní péči.