Tipy pro muže, jak pečovat o vlasy

2. listopadu 2022

Když přijde na péči o vlasy, často slýcháme o nových trendech, postupech a návodech pro ženy. V posledních letech však péče o sebe sama nabývá popularity i mezi muži a čím dál tím více z nich se zajímá o to, jak pečovat o svou pokožku a vlasy. Ať už patříte mezi vyznavače strategie „umyju a jdu“ nebo se o sebe pravidelně staráte, máme pro vás několik tipů, jak dopřát vašim vlasům i pokožce hlavy tu nejlepší péči.

Tipy pro muže, jak pečovat o vlasy

Hygiena pokožky hlavy

Nejdůležitějším krokem k udržení zdravých vlasů je důkladná očista pokožky hlavy, protože její celkový stav může mít vliv na růst vlasů. Mezi jednotlivými mytími se na ní mohou usazovat zbytky kosmetických přípravků, odumřelá kůže, pot či přirozený kožní maz. Pravidelné jemné mytí šamponem si však s tímto nánosem poradí. Rozhodně není třeba žádného drbání nebo používání velké síly – stačí masírovat konečky prstů.

Četnost mytí závisí na vašem typu vlasů. Ty jemné většinou vyžadují častější mytí, zatímco hustý porost zvládne i delší intervaly.

Hydratace

Odbýt vlasy pouhým umytím může být velmi pohodlné. Pravidelné používání pečujících přípravků má však tu výhodu, že dokáže předcházet vysušování a poškozování vlasů. Na trhu se prodává celá řada přípravků, které jsou určeny speciálně pro muže. Kondicionéry zpravidla obsahují různé zvlhčující složky, které umí hydratovat vlasy i pokožku pomocí vlhkosti navázané z okolního prostředí, a dále také oleje, díky nimž si vlasy zachovají hebkost a poddajnost.

Obecně platí, že kondicionéry by se měly nanášet pouze na vlasy a nikoli na pokožku hlavy, kterou mohou ve spojení s přirozeně přítomným kožním mazem zatěžovat. Pokud mají vaše vlasy spíše hrubší strukturu, dopřejte jim občas pořádnou dávku hydratace navíc ve formě hloubkově pečující masky.

Pravidelné zastřihávání

Pro zdravé vlasy je klíčové také jejich zastřihávání v pravidelných intervalech, které pomáhá podporovat růst vlasů a odstraňovat poškozené konečky. Zároveň umožňuje vlasům lépe držet tvar. Mužské účesy bývají spíše kratší, a proto je postupná ztráta jejich tvaru mnohem více znát. V případě krátkých vlasů se doporučuje zastřihávat každý jeden až dva měsíce, u delších vlasů pak minimálně každé tři až šest měsíců.

Jak na lupy

Dle některých poznatků jsou muži náchylnější k tvorbě lupů v důsledku vyšší hladiny testosteronu, který způsobuje zvýšenou produkci kožního mazu. Navíc mají větší mazové žlázy, což pak dohromady může vést k mastnější pokožce hlavy. Primární příčinou lupů je houba zvaná Malassezia, které se v mastném prostředí velmi dobře daří – proto se lupy častěji vyskytují právě u jedinců s mastnou pokožkou.

Pokud máte potíže s lupy, můžete do své běžné péče o vlasy zařadit léčivý šampon jako například Nizoral, který dokáže lupy léčit a také jim předcházet. Šampon Nizoral obsahuje ketokonazol, což je látka schopná regulovat výskyt houby Malassezia a bojovat tak proti hlavní příčině lupů.

Udržování vousů

Stejně jako o své vlasy byste se měli starat také o vousy. Vaše pravidelná péče o ně by měla zahrnovat minimálně mytí a také ošetření vhodnými přípravky. Ve vousech se totiž může usazovat maz a špína, podobně jako na pokožce hlavy. Po důkladném umytí jim pak můžete dopřát různé oleje a balzámy. Oleje určené k péči o vousy mají zpravidla odlehčené složení a požívají se k výživě samotných vousů i pokožky pod nimi. Balzámy na vousy naproti tomu vydrží po nanesení déle a také pomáhají déle udržet tvar, což je předurčuje spíše ke zkrocení nepoddajného porostu.

Existují také různé triky, jak postupovat při zastřihávání, abyste dosáhli ještě lepšího výsledku. Pokud vytvarujete spodní linii vousů do obloučku tak, aby končila těsně nad ohryzkem, bude to působit úhledněji; uvolněním tváře při zastřihávání knírku zase dosáhnete jeho rovnoměrné délky, a to při jakékoli mimice.

Vypadávání vlasů

Nejčastější příčinou vypadávání vlasů u mužů je tzv. androgenetická alopecie, známá také jako plešatost mužského typu. Podle odhadů způsobuje až 95 % vypadávání vlasů u mužů. Často se projevuje jako ustupující linie vlasů a jejich řídnutí na temeni a podle dosavadních poznatků souvisí s geneticky danou citlivostí na jeden z vedlejších produktů testosteronu.

Možná vás překvapí, že i plešatí muži mohou používat šampon. Dokonce existují speciální přípravky určené právě jim, protože klasické sprchové gely a mýdla mohou pokožku hlavy vysušovat. Ať už sáhnete po jakémkoli přípravku, je důležité provádět mytí pokožky hlavy i její hydratační ošetření pravidelně a také používat opalovací krém nebo pokrývku hlavy v případě, že pobýváte na slunci nebo v chladném prostředí.

Dokonce i malé změny v péči o vlasy mohou zlepšit zdraví vlasů i pokožky hlavy a tím pozitivně ovlivnit vaši celkovou pohodu a sebevědomí. Další tipy a informace k péči o pokožku hlavy najdete na našem blogu.