Jak pečovat o vlasy krok za krokem

3. června 2022

Nezáleží na tom, zda jsou vaše vlasy blond nebo černé, jemné nebo kudrnaté – tvoří korunu vaší krásy a je nezbytné o ně správným způsobem pečovat. Měli byste si dát záležet nejen na správném mytí, ale také sušení a česání. Pokožka hlavy navíc potřebuje vhodnou hydrataci, která zabrání jejímu vysoušení a tvorbě lupů. Naučte se, jak správně pečovat o své vlasy.

Jak pečovat o vlasy krok za krokem

Jak si správně umýt vlasy

Před mytím si vlasy vždy rozčešte. Používejte příjemně vlažnou vodu – příliš horká voda by totiž mohla způsobit podráždění pokožky, zatímco s příliš studenou se obtížněji vyplachují vlasové přípravky.

Pečlivě naneste šampon, jemně jej vmasírujte do pokožky hlavy i do vlasů a důkladně opláchněte. Celý postup opakujte, aby se odstranily veškeré nečistoty a přípravky mohly účinně působit. Poté z vlasů vymačkejte přebytečnou vodu a na konečky naneste kondicionér. Důkladně opláchněte. Jednou týdně se doporučuje nahradit kondicionér vlasovou maskou.

Jak správně mokré vlasy vysoušet

Zabalte mokré vlasy do ručníku, ale v žádném případě je nedrhněte. Nenechávejte si ručník na hlavě příliš dlouho, stačí několik minut. Na mokré vlasy naneste speciální přípravek určený k ochraně před působením horkého vzduchu.

Fénování vždy provádějte po malých částech, začněte u kořínků a postupně se propracovávejte až ke konečkům. Proud vzduchu směřujte podél vlasů směrem ke konečkům, čímž se uhladí kutikula a vlasy získají hebký a lesklý vzhled. Nakonec zafixujte výsledný tvar pomocí proudu studeného vzduchu.

Jak správně česat vlasy

Péče o vlasy zahrnuje také pravidelné česání, klidně i několikrát denně. Nezapomínejte, že nejlepší je začít rozčesávat u konečků a poté pokračovat směrem k hlavě. Při rozčesávání postupujte velmi zlehka a nesnažte se k oddělení zacuchaných pramenů používat nepřiměřenou sílu, abyste je nepoškodili.

Zásadní význam má volba vlasových přípravků

Mezi tipy na péči o vlasy samozřejmě nesmí chybět správná volba vlasových přípravků. Například jemné vlasy potřebují lehký šampon, kondicionér a masku, zatímco hustě kudrnaté zase přípravky s bohatším složením. Proto je důležité vědět, jaký typ vlasů máte, a podle toho se o ně starat.

Zvláštní péče pak může být třeba v letním období, kdy vlasům prospějí přípravky určené k ochraně před sluncem obsahující UV filtry.

Péče o jemné vlasy

V tomto případě se poohlédněte po šamponech určených speciálně pro jemné vlasy, které zpravidla mívají odlehčené složení, aby vlasy zbytečně nezatěžovaly. Doplňte je lehkými kondicionéry a maskami. Dále doporučujeme nepřehánět to se stylingovými přípravky, protože mohou poškozovat vlasová vlákna.

Péče o normální vlasy

Pokud máte normální vlasy, vystačíte si s jakýmikoli přípravky určenými pro tento typ. Můžete bez problémů používat přírodní vlasové přípravky, hydratační masky a stylingové přípravky podle svých potřeb.

Péče o husté vlasy

Husté vlasy potřebují pořádnou dávku hydratace a výživy. Měli byste proto sáhnout po hloubkově hydratačních šamponech, kondicionérech a maskách. Dalším pomocníkem, který dokáže vlasům navrátit lesk, jemnost a hebkost, jsou vlasové oleje.

Péče o vlnité a kudrnaté vlasy

Jak pečovat o kudrnaté vlasy? Tento typ často postrádá lesk a na pohled může mít hrubou a krepatou strukturu. Pokud je to i váš případ, zvolte přípravky určené speciálně pro kudrnaté vlasy. Aby vám účes z vlnitých vlasů dobře držel, použijte stylingové přípravky pro zvýraznění vln.

Jak dodat pokožce hlavy hydrataci

V rámci péče o vlasy byste se měli zaměřit také na to, v jakém stavu je vaše pokožka hlavy a jak jí dopřát dlouhotrvající hydrataci. Často se na ní totiž usazují nečistoty a také zbytky stylingových přípravků. S jejich důkladným odstraněním pomohou speciální vlasové peelingy, které zároveň dodávají pokožce hlavy potřebnou hydrataci.

Dále můžete zkusit i vlasová tonika, která zajistí výživu i další dávku hydratace. Tyto přípravky nanášejte přímo na pokožku hlavy a jemně je vmasírujte, aby se lépe vstřebaly.

Suchá pokožka hlavy způsobuje suchý typ lupů

Suchá pokožka hlavy může zapříčinit celou řadu neduhů a problémů. Vlasy ztrácejí svůj přirozený lesk, vysušují se a jsou náchylnější k lámání. Mohou se objevit lupy, které vedou k nepříjemnému svědění a podráždění. Navíc se jedná také o estetický problém, protože nevzhledné částečky odumřelé kůže ulpívají na vlasech a oblečení.

V případě, že se již lupy v důsledku suché pokožky hlavy objevily, doporučuje se zasáhnout včas a přistoupit k ošetření speciálním přípravkem k tomu určeným. Pokud ani pak nedojde ke zlepšení stavu pokožky hlavy, je třeba zvážit návštěvu dermatologa, který poradí další vhodný postup.

Pokud budete o své vlasy správně pečovat, odvděčí se vám lesklým a zářivým vzhledem. Na první pohled budou vypadat zdravější a stanou se dokonalou korunou vaší krásy.

Zdroje: