Malassezia folikulitida

2. května 2022

Co je Malassezia a jak souvisí s lupy?

Pokud se začnete zajímat o nejčastější příčiny lupů, pravděpodobně narazíte na pojem Malassezia. Co přesně znamená a jak můžete účinně bojovat s lupy? Na obrázku s vlasovými folikuly je Malessezia znázorněná jako zelené bublinky.

Co je Malassezia?

Co je Malassezia?

Malassezia je houba kvasinkového typu, která se v malém množství přirozeně vyskytuje na pokožce hlavy. V případě zvýšené produkce kožního mazu se však přemnoží a začne produkovat látky, které pokožku hlavy dráždí – tento jev se nazývá Malassezia folikulitida. U podrážděné pokožky pak dochází k rychlejšímu odlučování kožních buněk na hlavě a vzniku lupů, což často provází i nepříjemné svědění. Na pokožce hlavy náchylné k lupům se houba rodu Malassezia vyskytuje v desetkrát větší míře, než na zdravé pokožce.

Jaké další příčiny lupů existují?

Kromě kožního mazu a houby Malassezia přispívají k tvorbě lupů i další faktory, například genetické predispozice, hormonální změny, nedostatek potřebných vitamínů a minerálů, používání nevhodných přípravků na vlasy, rychlé změny teplot, příliš časté fénování, stres nebo různé mykotické a kožní nemoci jako lupénka či seboroická dermatitida.

Potíže s lupy se mohou zhoršovat v chladných měsících, kdy často přecházíme ze zimy do vytopených prostor a naopak.

Suché vs. mastné lupy

Věděli jste, že se lupy dělí na dva základní typy? Nejběžnějším typem jsou suché lupy, které vypadají jako jemné bělavé šupinky, lze je snadno z pokožky hlavy uvolnit a jejich poznávacím znakem je bílý poprašek viditelný na tmavých vlasech nebo oblečení.

Naproti tomu mastné lupy se projevují jako větší, žlutavé šupinky ulpívající na pokožce hlavy. Oba typy pak často doprovází svědění na postižených místech. Lupy patří k relativně běžným problémům – postihují asi polovinu populace.

Jak předcházet lupům

Existují nějaké rady, jak lupům předcházet? Kadeřníci i dermatologové se shodují v tom, že základem správné péče o pokožku hlavy je udržovat kůži i vlasy čisté a dostatečně hydratované. Podle doporučení odborníků je také třeba, aby pokožka zůstala v suchu, zejména nechodit spát s mokrými vlasy a v případě intenzivnějšího pocení, například při sportu, si vlasy neprodleně umýt. Kvasinkám Malassezia se totiž ve vlhkém prostředí daří a dobře se tam množí.

Léčba lupů a kvasinek Malassezia

Jak předcházet lupům už víme, ale co dělat, když už vás postihly? Máme pro vás několik tipů, jak bojovat s lupy způsobenými kvasinkou Malassezia.

Správná volba kvalitních vlasových přípravků

Dobrá zpráva je, že problém s lupy lze řešit. Klíčem je nepochybně kvalitní šampon určený speciálně k regulaci lupů. Mezi aktivní látky v přípravcích proti lupům patří například ketokonazol, který pomáhá léčit lupy způsobené kvasinkou Malassezia. Dále je důležité používat jemný, ale účinný šampon k běžnému mytí mezi jednotlivými ošetřeními nebo po nich, což také pomáhá udržovat kvasinky Malassezia v patřičných mezích. Můžete sáhnout třeba po přípravku Nizoral Expert šampon pro každodenní péči určeném pro svědivou a šupinatou pokožku hlavy.

Kromě volby vhodných vlasových přípravků je také třeba dodržovat správný postup při mytí vlasů. Postupujte jemně a nedrhněte pokožku hlavy, protože by to mohlo způsobit podráždění. K mytí použijte vlažnou vodu a nakonec nezapomeňte z vlasů důkladně vypláchnout šampon.

Pomůže i vyvážená strava

K nádherným a zdravým vlasům i pokožce hlavy se můžete také projíst. Vyvážená a pestrá strava je nezbytná, abychom se celkově cítili dobře. Měli byste se vyhýbat tučným, smaženým a kořeněným potravinám a také příliš velkému množství sladkostí. Do svého jídelníčku byste naopak měli zařadit potraviny bohaté na cenné minerály a vitamíny, což jsou s ohledem na zdravé vlasy zejména selen, zinek a vitamín B.

Co je Malassezia?

Nebojte se poradit s odborníkem

Sáhli jste po těch správných přípravcích, ale lupy stále zůstávají? Nebojte se obrátit na profesionála. Můžete své potíže konzultovat s lékárníkem nebo dermatologem, kteří vám poradí a doporučí vhodné přípravky.

 

Zdroje: