Suchá a šupinatá pokožka hlavy, nebo mastná pokožka s lupy? Naučte se je rozpoznat

30. července 2022

Přečtěte si, jaké jsou nejčastější příčiny lupů, jaký je rozdíl mezi pokožkou hlavy s lupy a suchou pokožkou, čemu se při problémech s lupy vyhýbat a jak se jich účinně zbavit.

Co jsou lupy

Nejprve je třeba vyjasnit, co vlastně lupy jsou. Jedná se o šupinky odumřelé kůže, které se odlučují z pokožky hlavy. Stejně jako kdekoli jinde na těle se i pokožka na hlavě průběžně obnovuje a nenápadné šupinky na jejím povrchu představují naprosto přirozený jev, ke kterému dochází u nás všech. Pokud se však kůže začne odlupovat ve větším množství nebo se šupinky z pokožky hlavy obtížněji odstraňují, vznikají lupy.

Co lupy způsobuje?

Nejčastější příčinou lupů je přemnožení houby kvasinkového typu zvané Malassezia, která se jinak na pokožce hlavy vyskytuje zcela přirozeně. Pokud se však přemnoží, pokožka hlavy se zanítí a dochází ke vzniku lupů. Mezi další možné příčiny lupů patří nesprávné používání vlasových přípravků, nevhodná strava, stres, nedostatek vitamínů a minerálů, určitá onemocnění nebo také vysušená pokožka hlavy.

Co lupy způsobuje?

Jaký je rozdíl mezi suchými a mastnými lupy?

Suché lupy souvisejí se suchou, šupinatou pokožkou hlavy. Poznáte je podle toho, že bývají spíše drobné a tenké, často je doprovází svědění pokožky hlavy a projevují se jako bělavý poprašek na ramenou.

Naproti tomu mastné lupy zpravidla vypadají jako větší šupinky, které pevněji ulpívají na pokožce hlavy i ve vlasech. Lidé trpící mastnými lupy mívají zároveň potíže s rychle se mastícími vlasy. Léčba lupů by tedy vždy měla vycházet z toho, zda se jedná o suchý nebo mastný typ.

Na suché lupy zkuste šampony určené pro citlivou a suchou pokožku hlavy

Pokud máte potíže se suchými lupy, doporučujeme zvolit správné vlasové přípravky. V tomto případě jsou pro vás nejlepší šampony určené speciálně pro suchou a citlivou pokožku hlavy. Šampony proti mastným lupům vám naopak mohou uškodit, protože by mohly pokožku hlavy ještě více vysušit.

Jak bojovat s mastnými lupy?

Nyní se dostáváme k druhému typu, tedy mastným lupům. V tomto případě sáhněte po šamponech proti lupům, přičemž volba konkrétního přípravku závisí na závažnosti vašich potíží. Šampony na lupy zpravidla obsahují protizánětlivé a zklidňující složky a také antibakteriální a antimykotické látky, jako například ketokonazol či kyselinu salicylovou. Kromě šamponu proti lupům můžete k péči o vlasy a pokožku hlavy využít také vlasová tonika.

Lupy vs. suchá pokožka hlavy

Lupy vs. suchá pokožka hlavy

Za svědivou a loupající se pokožku hlavy nemohou vždy lupy; příčinou může být také suchá pokožka. Jak poznáte, o který problém jde?

Suchá pokožka hlavy je velmi často doprovázena suchými vlasy, které se snadno lámou a chybí jim přirozený lesk. Lidé trpící suchou pokožkou hlavy mají často také suchou pleť a může je trápit i svědění a podráždění kůže.

Co způsobuje suchou pokožku hlavy?

Mezi nejčastější příčiny suché pokožky hlavy patří příliš časté mytí vlasů, používání nesprávných šamponů, časté fénování, stres, nevhodná strava a nedostatek důležitých vitamínů a minerálů.

Jak si poradit se suchou pokožkou hlavy?

V rámci péče o suchou pokožku hlavy je zásadní správná výživa a pravidelný příjem tekutin. Neméně důležitá je však i volba správných vlasových přípravků. Složení šamponu by mělo odpovídat požadavkům na péči o suchou pokožku hlavy. K její revitalizací přispívají i další jemné hydratační přípravky, ať již ve formě kondicionérů, masek, olejů, nebo sér a tonik s antibakteriálními složkami, které pomáhají obnovit přirozenou rovnováhu pokožky hlavy a hydratovat ji.

Vyhýbejte se fénování horkým vzduchem, příliš častému využívání stylingových přípravků a také mytí vlasů horkou vodou. V boji se suchou pokožkou hlavy můžete vyzkoušet i některé babské rady – dopřejte svým vlasům třeba opláchnutí jablečným octem nebo heřmánkovým čajem.

Zdroje: