Zdravá pokožka hlavy: jak ji udržovat v dobré kondici

29. dubna 2020

Nejčastější příčinou lupů a seboroické dermatitidy je Malassezia, jedná se o druh houby, která se u mnoha lidí přirozeně vyskytuje na povrchu kůže. Lupy způsobené plísňovou infekcí nejsou nakažlivé a v populaci se nacházejí poměrně běžně. Není třeba se za ně stydět. Je však důležité dodržovat správnou péči o pokožku hlavy.

Existuje řada možností, jak podpořit zdraví pokožky hlavy, například zdravou stravou zajišťující přísun základních vitamínů. Podívejme se na některé ze způsobů, jak udržovat pokožku hlavy zdravou.

Chraňte pokožku hlavy před poškozením

Způsobů, jak pokožku hlavy chránit, je hned několik:

  • Chraňte pokožku hlavy před sluncem a spálením pomocí klobouku. Spálení od slunce může vést k poškození nebo podráždění pokožky hlavy.
  • Omezte používání přípravků vlasové péče, jako jsou například laky, barvy, tužidla a gely. Chemické látky v nich obsažené mohou dráždit a vysušovat pokožku hlavy nebo způsobovat nadměrnou produkci kožního mazu.
  • Pokud trpíte lupy, pravidelně si myjte vlasy šamponem proti lupům, jako je například šampon Nizoral, který obsahuje aktivní složky jako ketokonazol bojující proti základní příčině tvorby lupů.

Zdravá pokožka hlavy: jak ji udržovat v dobré kondici

Ke zdravé pokožce hlavy přispívá i vyvážená strava

Nejenže se díky zdravé stravě bohaté na živiny a vitamíny budete celkově cítit lépe, ale také podpoříte zdraví pokožky své hlavy. Důležitou roli zde hrají bílkoviny. Řada potravin bohatých na bílkoviny obsahuje i další základní živiny důležité pro zdraví pokožky hlavy, jako je například zinek, železo a vitamín B.

Jezte potraviny plné vitamínů A a C, které pomáhají zlepšovat prokrvení pokožky hlavy, a tím ji udržovat zdravou. Přísun vitamínu C můžete zvýšit tím, že do svého jídelníčku zařadíte potraviny, jako jsou papriky, borůvky, pomeranče, rajčata, jahody a tmavá listová zelenina jako brokolice a kapusta.

Vitamín A podporující zdraví pokožky hlavy pak získáte například z tučných ryb, vajec, jater, špenátu, mrkve, manga, meruněk a sladkých brambor. Konzumace potravin bohatých na vitamíny A a C prospívá nejen pokožce hlavy, ale i kůži jako takové a imunitnímu systému, který nám pomáhá v boji s nemocemi a infekcemi.

Jak pomáhá Nizoral?

Léčivé přípravky jako například Nizoral šampon představují…s lupy. Nizoral šampon s ketokonazolem vyléčí lupy…..trvale. Po léčebné kůře je ideální pokračovat s vhodnou dlouhodobou péčí, která udrží lupy pod kontrolou a zároveň zajišťuje hydrataci pokožky hlavy. Proto je ideálním přípravkem pro každodenní použití šampon Nizoral Expert.