Masáž pokožky hlavy – co byste měli vědět

30. listopadu 2022

Masáže hlavy lidé praktikují již celá staletí. Vznikly pravděpodobně v Indii, jako součást starodávného holistického systému léčení zvaného Ájurvéda. Pokud jste někdy navštívili lázně nebo kosmetický salon, možná jste již tuto proceduru podstoupili. Věděli jste však, že masírování pokožky hlavy je v mnoha směrech přínosné pro naši tělesnou i emocionální pohodu? V tomto článku se zaměříme na blahodárné účinky těchto masáží a také vám poradíme, jak si je můžete dopřát doma a pečovat tak o své vlasy i pokožku hlavy.

Masáž pokožky hlavy – co byste měli vědět

Přínosy masáží pokožky hlavy

Podporují růst vlasů

Vědecké výzkumy dokazují, že každodenní masírování pokožky hlavy může vést k posílení vlasů. Masáže totiž působí na kožní buňky zajišťující růst vlasů – takzvané dermální papily.

Zlepšují prokrvení

Podle dosavadních poznatků pomáhá masírování i s lepším prokrvením, protože při stlačení pokožky může v daném místě dojít ke zvýšení krevního toku.

Snižují krevní tlak

Ve spojitosti s masážemi se také uvádějí možné účinky na krevní tlak založené na skutečnosti, že se během masáže uvolňují cévy i krční svaly. Korejský výzkum prováděný na vzorku žen prokázal souvislost mezi masírováním pokožky hlavy a snížením krevního tlaku, hladiny kortizolu i srdečního tepu.

Uvolňují napětí

Masážní terapie se běžně využívá k celkovému uvolnění, ale může pomoci i lidem trpícím tenzní bolestí hlavy. Tento typ bolestí hlavy zpravidla vyvolávají svalové kontrakce, a právě ty dokáže masáž zmírnit. Podle amerických odborníků může masírování pokožky hlavy omezit četnost, trvání i intenzitu tenzních bolestí hlavy a zároveň přináší i další výhody, včetně snižování deprese a úzkosti.

Zlepšují náladu

Masáže mohou snížit hladinu stresového hormonu kortizolu a současně také zvýšit hladiny serotoninu a dopaminu. V důsledku těchto změn pak může dojít ke zlepšení naší nálady. Podle zjištění publikovaných v odborném neurovědném časopisu International Journal of Neuroscience se po masáži zvýšila hladina obou těchto hormonů zhruba o 30 %.

Zmírňují problémy s lupy

Samotná masáž pokožky hlavy vás sice lupů nezbaví, ale může zmírnit jejich projevy tím, že odstraní odumřelé kožní buňky a pomůže zlepšit celkový stav pokožky. Nejlepší výsledky vám podle odborníků zajistí kombinace masáží a používání vhodných přípravků proti lupům.

Jak provádět masáž pokožky hlavy

Teď když znáte přínosy masáží, možná byste si je rádi i sami vyzkoušeli. Masírování pokožky hlavy si můžete snadno dopřát každý týden jako součást své pravidelné vlasové péče . V závislosti na typu pokožky zkuste nejprve nanést trochu přírodního oleje, například kokosového nebo jojobového, který dokáže dodat vysušené pokožce i vlasům potřebnou výživu. Pokud je však vaše pokožka hlavy spíše mastná, můžete masírování provádět nasucho.

  • Za použití mírného tlaku přejíždějte prsty po celé pokožce hlavy směrem zepředu dozadu.
  • Krouživými pohyby masírujte pokožku v obou směrech a také po stranách hlavy.
  • Nakonec použijte k masáži celé dlaně.

Chcete posunout svou masáž na vyšší úroveň?

Zkuste speciální kartáč určený pro masírování pokožky hlavy, který vám usnadní práci. Většinou bývají malé a kulaté, s plastovými nebo silikonovými štětinkami a lze je používat i ve sprše při nanášení šamponu. Jednoduše pohybujte kartáčem v malých kroužcích jemně po celé hlavě.